Izložba Jovana Marinkovića “Crteži” u Srećnoj galeriji SKC

Povodom obeležavanja 40 rada bavljenja crtežom, večeras (četvrtak), 28. februara u 19 časova u Srećnoj galeriji SKC-a biće otvorena izložba “Crteži” Jovana Marinkovića.

Foto: Promo

“Osnovni impuls moje umetnosti je bila i ostala mašta. Nikada me nije zanimao realni svet oko mene. Privlačila su me umetnička dela koja su me nosila u neke druge svetove i koja su mi pokazivala čuda, Boš, Dali, kod nas Medijala, oduševljavao sam se Bunjuelom i Spilbergovim “Ratom svetova”, “Odisejom u svemiru” i ostalim čudima svetske umetnosti. Ako umetnost ne otvara neke druge svetove, nema razloga baviti se njome. Na ovoj izložbi, osim crteža nastajalih od najranijeg perioda mog stvaralaštva do danas, prezentovano je i nekoliko slika. Razlog tome je moje uverenje da se moji crteži, odnosno slike, ne mogu sagledati jedni bez drugih na pravi način“, ističe autor izložbe.

Jovan Marinković rođen je 1965. godine u Kruševcu. Upisuje Fakultet likovnih umetnosti gde diplomira a onda i magistrira 1991. godine.

“Velike kontradiktornosti od prvih dana prate ovog umetnika. Od toga da je početkom 90-tih bio jedan od glavnih izbora znamenitog estetičara Milana Damnjanovića, do toga da je decenijama imao velike probleme da uopšte izlaže u Beogradu, pa do nedavno objavljene knjige Nikole Kusovca gde ga je Kusovac pobrojao među srpske umetnike vredne pomena u poslednjih sto godina. Životni put od čoveka koji je 1984. bio upisan direktno na drugu godinu FLU, do umetnika koji danas otvoreno govori da je smisao akademije upisati je, završiti je, a onda po mogućnosti odmah zaboraviti sve u vezi s njom, čini da na ovog umetnika možemo da gledamo kao na nekog sa kime ćemo se ili složiti ili ne složiti, ali koji nas sigurno ni radovima ni razmišljanjem neće ostaviti ravnodušnim”, ističe se u najavi izložbe.

Izložba će biti otvorena do subote, 9 marta.