Majski dani knjige u znaku austrijske književnosti

Od 27. do 31. maja u Gradskoj biblioteci Pančevo

Foto: Promo

Šesnaesta po redu književna manifestacija Majski dani knjige održaće se od 27. do 31. maja u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo i biće posvećena austrijskoj književnosti. Uz pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma i grada Pančeva, u okviru ovogodišnjeg izdanja pod sloganom Pančevački književni valcer koji će se održati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Barbara Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert, Jelena Kostić Tomović i Milo Lompar. Osim glavnog, biće organizovan i prateći program posvećen deci, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

U ponedeljak, 27. maja u 19.30 manifestaciju će svečano otvoriti Književno veče Barbi Marković, savremene književnice u okviru koje će, osim nje, govoriti i profesorka Jelena Kostić Tomović.

Druge večeri manifestacije, u utorak 28. maja od 19.30 časovao održaće se Književno veče Elene Mesner i Riharda Šuberta, a književno druženje sa ovim austrijskim književnicima biće prilika da posetioci saznaju nešto više o njihovom stvaralaštvu, ali i o tom vekovnom susretu kultura.

Program treće večeri manifestacije koji će se održati u sredu, 29. maja od 19.30 časova biće posvećen fenomenu Tomasa Bernharda, jednom od najznačajnijih austrijskih pisaca u okviru književne tribine Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima? o čemu će govoriti Barbi Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert i Jelena Kostić Tomović.

Osim razgovora posvećenih austrijskoj književnosti, ovogodišnja manifestacija biće u znaku stvaralaštva uvaženih srpskih autora, te će tokom pete večeri manifestacije, u četvrtak, 30. maja od 19.30 biti održan Razgovor o knjizi Crnjanski – biografija jednog osećanja Mila Lompara, a u programu će učestvovati autor knjige i književnik Vule Žurić.

Poslednje večeri manifestacije, u petak, 31. maja od 19.30 časova u programu će ućestvovati Vule Žurić predstaviti delo Vladimira Tabaševića, Zablude Svetog Sebastijana.

Prateći program za decu obogatiće učešće BUDI (Bijenale umetničkog dečjeg izraza) festivala i predstavljanje kvalitetnih knjiga za najmlađe čitaoce. U utorak, 28. maja od 12 časova, Jasminka Petrović predstaviće knjigu Baštovanov san u BUDI paviljonu smeštenom u Narodnoj bašti. U sredu, 29. maja, u Gradskoj biblioteci Pančevo u 12.00 časova održaće se predstavljanje knjige Ilustrovana biografija čika Jove Zmaja Jelene Dopuđ. U četvrtak, 30. maja u Gradskoj biblioteci Pančevo u 12 časova Stefan Tićmi i Nemanja Baćković predstaviće knjigu Ja sam Akiko, za koju je Tićmi dobio nagradu Politikinog zabavnika. U petak, 31. maja od 12 časova u Gradskoj biblioteci Pančevo, Zoran Penevski predstaviće svoju knjigu Sara i januar za dve devojčice koja je proglašena za najbolji roman za decu i mlade u 2018. godini.