Virtuelna izložba “Sonar” Đorđa Stanojevića

Izložba najnovijih radova Đorđa Stanojevića Sonar biće predstavljena u okviru virtuelne izložbe Prodajne galerije Beograd tokom februara.

Kroz ovu seriju dela umetnik nastavlja da se bavi prirodom, da istražuje njene principe, promišlja kroz meditativan i filozofski pristup tražeći harmoniju. Ovoga puta Stanojević otkriva vodu njene dubine, tokove, materiju praveći vezu između unutrašnjeg i spoljašnjeg života objašnjavajući strukturu prirode i čoveka. Intenzivan kolorit je baziran na plavoj sa akcentima crne ili bele boje. Slike su apstraktne i odražavaju refleksiju prirodnih tokova. Slikajuću spontano Stanojević naglašavanjem dinamičnosti asocira na pokretanje, fluidnost, snagu, neuhvatljivost vode dok kroz igru svetlosti i tame stvara ritmičnost dela.

Sonar, 70x50cm, Pigment i medijum na platnu, 2018.

Đorđe Stanojević je o svojm slikama u kojima se bavio zemljom rekao: „Svi smo mi napravljeni od zemlje na kojoj smo rođeni i nosimo sve njene osobine.“ Sada ovaj princip razrađuje dok se bavi vodom, materijom u kojoj smo svi nastali, od koje smo sazdani i koja je neophodna za naše postojanje. Takođe za svoje stvaralaštvo kaže: „Smatram da je jedina šansa mog istraživačkog rada jedna neestetizirana i „nekulturna” umetnost. Umetnost koja nastaje od života koji je veoma surov i snažan. On drhti, boji se, čvornovat je, ali je veoma vitalan. On u sebi nosi energiju jednog drveta koje trpi sva godišnja doba, koje nikada nije savršeno i tehnološki ispravno, ali je živo i prelepo.“

Sonar 180x220cm, Pigment i medijum na platnu, 2018.

Đorđe Stanojević (1974) je osnovne, magistarske i doktorske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a radi kao profesor na Akademiji za umetnost i konzervaciju SPC i na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo je 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija, a do sada je imao više od 30 samostalnih i učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodnog projekta Nature & Art, koji se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Dobitnik je više prestižnih nagrada. Dela Đorđa Stanojevića su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.