7 Art dana

24.12 – 30.12.

Kad: Ponedeljak, 24.12. u 20h
Gde: Magacin u Kraljevića Marka 4-8, Beograd
Šta: Projekat UNITED

Grupa tek svršenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti pridružuje se scenskom pluralizmu svojim prvim kustoskim projektom U N I T E D. Od japanskog street art-a preko Trećeg sveta ova izložba obuhvata način na koji generacija razmišlja. Savremene teme i njihova interpretacija jeste tematika kojom se ova izložba vodi. Kustoski projekat ima za cilj da ukaže na objektivne indikatore sposobnosti individue da pripremi izbegne ili adaptira svoj potencijal u okviru savremene umetničke scene. Glavni koncept jeste stavljanje umetnika u položaj kustosa.

Foto: promo

Kad: Utorak, 25.12. u 19h.
Gde: Dom kulture Studentski grad, Beograd
Šta: Izložba „Umetnost skida kilažu“ – Žarko Aleksić

Instlacija „Umetnost skida kilažu“ je deo većeg projekta pod nazivom Hyperplastik koji se bavi plastičnošću mozga/duha i tela, tj. refleksijom nad izvanrednom sposobnošću da, kao ljuska bića, možemo da učimo i da koristimo to znanje. Prvi deo projekta odnosi se na fizičku promenu mozga prilikom učenja stranog jezika, kao i promene na razini fenomenologije, dok se drugi fokusira na telo, ali i na mentalne prostorne reprezentacije polazeći od eksperimenata neuronaučnice Eleanor Maguire sa Londonskim taksistima.

Polazeći od ličnog iskustva koje je krucijalno, kako za moj rad, tako i za konstrukciju idetiteta generalno, na humorističan način pokušavam da se uhvatim u koštac sa konstatovanom hipertenzijom. Jedini motivišući način za to je “ozbiljan” umetnički projekat, pritom tematizujući odnos života i umetnosti koji je stalna tema avangarde.

Foto: promo

Kad: Sreda, 26.12. u 19.00
Gde: Krokodilov Centar, Beograd
Šta: Gigantomahija No.3 #Metoo: Novo osnaživanje ili novi puritanizam

GIGANTOMAHIJA ili KROKODILov duel u tri runde na temu: “#Metoo pokret u svetu i kod nas: Novo osnaživanje ili novi puritanizam.”
Učestvuju: Dubravka Stojanović i Biljana Srbljanović.
Pokret protiv seksualnog nasilja #Metoo izazvao je brojne kontraverze tokom prethodne godine i može se smatrati jednim od najvažnijih označitelja godine koja je na izmaku.
Ova inicijativa koju su pokrenule žrtve seksualnog nasilja proširila se od SAD na druge države sveta, a nakon što su brojne i poznate glumice priznale da su na počecima karijere bile žrtve reditelja, kolega ili producenata pokret je dobio na globalnom zamahu. Nakon što se otkrilo da su poznati i uticajni muškarci, poput filmskog producenta Harveya Weinsteina seksualno zlostavljali glumice i koleginice, mnoge žene su obelodanile sopstvene ispovesti.
Iako je nesumnjivo reč o talasu novog oslobođenja, nesumnjivo preko potrebnog ženama širom planete, ujedno je paralelno stvorena i atmosfera intenzivnog lova na veštice pa je opravdano pitanje opasnosti od predominacije novog oblika puritanizma koji više od svih i svega zapravo ponajviše odgovara globalnom političkom i ekonomskom mejnstrimu.
O pozitivnim i negativnim implikacijama ovog fenomena raspravljaće istoričarka Dubravka Stojanović i dramska spisateljica Biljana Srbljanović na novom izdanju Gigantomahije, KROKODILovog duela u tri runde.

Foto: promo

Kad: Četvrtak, 27.12. u 19.30
Gde: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd
Šta: Ka Suncu: Prednovogodišnja bajka za odrasle

Kako uključivanje izbeglica u obrazovni sistem izgleda u stvarnosti? Koliko smo zaista spremni da prihvatimo “drugog” i “drugačijeg”? Da li odbacujemo iz straha? Šta je strašno u inkluziji?

“KA SUNCU: Bajka o Dečaku i Ljudima Koji Se Plaše” počinje dolaskom novog učenika iz Irana u odeljenje u srednjoj školi u Srbiji. Netrpeljivost, odbacivanje, lični interesi i strahovi na kraju eskaliraju. Predstavu prati animirani film koji publici na autentičan način približava iskustvo izbeglištva kroz emotivne pejzaže, živopisnu bajku o jednom dečaku iz daleke zemlje.

Foto: promo

Kad: Petak, 28.12. u 18h
Gde: Kolektiv, Beograd
Šta: Promocija novog MANEK-a

MANEK – magazin nezavisne kulture – godišnji je časopis Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i njegov novi, sedmi broj biće predstavljen 28. decembra u 18 sati u galeriji Kolektiv (domaćinu RadioAparata) u Karađorđevoj 53 u Beogradu, uz učešće članova redakcije i autora tekstova.
U novom Maneku pišemo o događajima koji su obeležili 2018. godinu u kulturi u Srbiji, o Savetu za kreativne industrije pri kabinetu premijerke i 25-godišnjici Led arta, donosimo intervjue sa savetnicom slovenačkog ministra kulture Jadrankom Plut i osnivačima festivala dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih (Festival “7 veličanstvenih” / Magnificent 7 Festival) Svetlanom i Zoranom Popovićem, osvrćemo se na lokalne kulturne politike, na dramsku edukaciju, (raz)gradnju galerijskog i izlagačkog sistema u Srbiji, kolekciju Oktobarskog salona, užičku nezavisnu kulturnu scenu…

Foto: promo

Kad: Subota, 29.12. u 20h
Gde: Božidarac, Beograd
Šta: Veliki Prezir + Nežni Dalibor

Posle četiri duge godine Veliki Prezir se vraća u Božidarac, gde će nam priuštiti nova dva sata najkvalitetnijeg prednovogodišnjeg programa. Gosti na koncertu koji će na najbolji mogući način zagrejati publiku biće Nežni Dalibor.
Sa jedne strane inteligentan, odmeren, poetičan, a sa druge raspojasan, razbarušen i beskompromisan… Inteligentni tekstovi, jedinstven pevački stil, ovde su praćeni majstorijama gitarskog trojca i gravitacionim bravurama na bubnju. Alternativni rok sastav čiji su članovi ključne figure muzičke subkulture kod nas je od onih koji u pauzama između dve svirke najviše nedostaje! Ne propustite kuriozitet, jedan od najvažnijih gitarskih bendova regiona – ‘Veliki Prezir’!

Foto: promo

Kad: Nedelja, 30.12. u 19h
Gde: Ostavinska galerija, Beograd
Šta: WS New Year Drag Grandeur

Ostavinska galerija u saradnji sa grupom dreg performera “Wyrd Sisters” organizuje za vas poslednji dreg spektakl ove godine u išekivanju sledeće, još uzbudljivije 2019!
Galerijskim prostorom, koji je do sada ugostio veliki broj umetnika, poslednje nedelje u mesecu prošetaće i zaigrati i beogradske dreg performerke Dajana Ho, Dekadenca, Markiza De Sada i Valerie Candy. Kroz celovečernji program vodiće vas one and only Cleaner of the Ceremony.
Ova pokretna izložba karakondžula ispuniće Ostavinsku galeriju raskošno-raskalašnim kostimima i obojiti zidove svojim zavidnim izvođačkim umećem u formi tradicionalne dreg zabave uz dašak novogodišnje histerije.

Foto: promo