Sedamdesetogodišnjica od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja

Sedamdeseta godišnjica od osnivanja jedinstvenog Muzeja Vuka i Dositeja, biće obeležena u četvrtak, 28. februara u 13 časova u prostorijama Muzeja kada će biti predstavljena knjiga Muzej Vuka i Dositeja (1949-2019) autorke Eliane Gavrilović, kustoskinje Muzeja.

Narodni muzej promo

Tom prilikom prisutnima će se obratiti Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, Ljiljana Čubrić, dugogodišnja upravnica Muzeja Vuka i Dositeja i recenzent knjige Muzej Vuka i Dositeja (1949-2019), Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić” iz Loznice, Mirjana Dragaš upravnica Zadužbine „Dositej Obradović” i Eliana Gavrilović, kustoskinja Muzeja Vuka i Dositeja i autorka knjige.

Muzej se nalazi je u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. veka. Kuća je u to vreme bila veoma raskošna i jedna je od retkih spratnih kuća na Zejreku, kako se ovaj deo grada nazivao u tursko vreme. Kuća je više puta menjala namenu i vlasnike a između 1809. i 1813. godine, u njoj je radila Velika škola koju je osnovao Dositej Obradović. Ova škola predstavljala je prvu višu prosvetnu ustanovu u Srbiji, koja će se kasnije razviti u univerzitet. Značajni konzervatorsko-restauratorski radovi na ovom zdanju obavljeni su 1948. godine i objektu je vraćen prvobitni izgled. Zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti, zdanje muzeja zaštićeno je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Ulaz na svečanost je slobodan.