Dodeljene diplome za asistente režije u Filmskom centru Srbije

U prostorijama Filmskog centra Srbije, u sredu, 4. novembra, svečano su dodeljene diplome polaznicima radionice za asistente režije, jednu od deficitarnih pozicija u domaćoj filmskoj i televizijskoj produkciji. Ovo je bila druga od šest radionica koje organizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, sa ciljem da polaznicima pruže mogućnost da steknu znanja i započnu filmsku i TV karijeru.

Foto: KomunikArt

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić je na dodeli diploma izjavio: „Mislim da će, sa novih devet asistenata režije na srpskoj sceni audiovizuelnog stvaralaštva, zaista da se popuni jedna praznina u projektima pod pokroviteljstvom Filmskog centra, ali i raznih televizija i kablovskih operatera. Kod nas je velika potražnja za tim deficitarnim zanimanjima, i mi ćemo već ovog meseca nastaviti da sarađujemo sa Fakultetom dramskih umetnosti na preostala četiri kursa. Verujem da će se pokazati isplativost ulaganja u ove ljude. Država ulaže u njih, oni će vratiti državi svojim vrednim i kvalitetnim radom na domaćim filmovima i stranim produkcijama.”

Govoreći o radu sa polaznicima kursa, filmska rediteljka Andrijana Stojković je istakla: „Ovo je bila jedna vrlo korisna obuka. Kod nas se trenutno snima jako puno, naročito serija, i postoji potreba za što više asistenata jer su oni važan deo sektora režije, a samim tim i cele ekipe. Naši polaznici, koji su došli sa različitim nivoima znanja, na kraju su svi dobili ono što im je bilo potrebno. Oni iskusniji su dobili nadgradnju, a oni koji su došli da prvi put iskuse i nauče posao, dobili su zaista dobru bazu da mogu da se uključe u profesionalnu ekipu. Za asistenta režije je najvažnije da bude što više na setu, i samim tim je ova većim delom teorijska obuka otvorila dosta pitanja, a prave odgovore će dobiti radom na filmskim snimanjima“.

Mlađan Crkvenjaš, jedan od polaznika kursa za asistente režije, sumirao je svoje utiske: „Sve ono što je profesorica Andrijana Stojković rekla na predavanjima će svakako pomoći u budućem radu. Uspela je da nam približi neke specifičnosti same pozicije asistenta reditelja, kao i da nas obuči da radimo u Movie Magic Schedulingu, jednom od najbitnijih programa za ovu poziciju. Zahvalio bih se Filmskom centru Srbije i FDU na pruženoj šansi i besplatnom kursu, i preporučio bih svim mladim ljudima koji imaju viziju da se bave ovim poslom, da prate i prijavljuju se na njihove konkurse, jer se može jako puno naučiti“.

Filmska rediteljka Andrijana Stojković rukovodila je nastavom koja se sastojala iz praktičnog i teorijskog dela, sa ukupno 89 časova tokom 12 dana. U okviru predavanja i praktičnog rada, polaznici su dobijali zadatke koje su rešavali uz provere i savete predavača. Polaznici su osposobljeni da naprave razradu scenarija, plan snimanja, izveštaje za različite sektore filmske ekipe i dnevna radna naređenja.

U narednom periodu biće organizovane i radionice za još četiri deficitna zanimanja:  rasvetljivač – gafer, scenski radnik – farmajstor, šarfer i švenker. Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznaće polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, montažom, kamerom i snimanjem i dizajnom zvuka. Učešće na radionicama potpuno je besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije neophodno.