Duodrama “Brat i sestra” u Istorijskom muzeju Srbije

Nakon dobrog prijema kod publike tokom prethodne godine, Istorijski muzej Srbije će i u narednom periodu realizovati duodramu Brat i sestra autorke Zlate Tipold u saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom Radionica pod otvorenim nebom. Duodrama će se igrati u izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašića, kao deo pratećeg programa aktuelnih postavki posvećenih Velikom ratu, svake prve i treće nedelje u februaru, martu, aprilu, maju i junu, sa početkom u 18.30 časova.

Foto: Istorijski muzej Srbije promo

Planirano je 10 izvođenja: 24. februara, 3, 17, 31. marta, 7, 21. aprila, 5, 19. maja, 2. i 16. juna.

Istorijski muzej Srbije je podržao ovaj projekat u cilju promocije ideje muzejskog teatra, afirmacije tradicije, kulture i jezika, kao i negovanja vrednosti srpske istorije i opšte kulture.

Duodrama Brat i sestra je jednočinka posvećena Nadeždi Petrović, našoj poznatoj slikarki, u tri rata bolničarki-dobrovoljcu, i njenom bratu Rastku Petroviću, poznatom pesniku, putopiscu i diplomati. Publika će imati priliku da se upozna sa delom života Nadežde i Rastka Petrovića, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju Dragane Obradović, glumice KC Čukarica, i Andreja Pipovića, široj publici poznatog po ulozi mladog Rastka Nemanjića u seriji Nemanjići – rađanje kraljevine.

Foto: Istorijski muzej Srbije promo

Radnja duodrame smeštena je u Veneciju, krajem 1914. godine. Nadežda u svojoj hotelskoj sobi vredno radi, slika, iako iscrpljena od nedavne bolesti.
U posetu joj dolazi mlađi brat Rastko. Oboje se raduju susretu! Prisećaju se detinjstva, svojih najmilijih, divnih uspomena. Sve je naizgled idilično dok Nadežda bratu ne otkrije plan da želi da se vrati u Srbiju kako bi se priključila Valjevskoj bolnici kao dobrovoljac. Rastko pokušava da je odvrati, ali neuspešno. U tom dramatičnom trenutku i on odlučuje da krene za sestrom i priključi se srpskoj vojsci! U drugom delu scenskog prikaza, radnja je smeštena u ambijent bolnice. Nadežda u uniformi bolničarke kazuje potresnu priču o strahotama rata i prizoru koji je
zatekla došavši u Valjevo… Na kraju, Rastko opisuje poslednje dane njegove sestre, koja je 3. aprila 1915. otišla u večnost kao jedna od najvećih srpskih heroina!

Foto: Istorijski muzej Srbije promo

Cena karte je 400 RSD, a sa njom će publika moći do novembra da poseti i aktuelne izložbe posvećene Velikom ratu. Zbog ograničenog broja mesta, molimo sve zainteresovane da unapred izvrše rezervaciju slanjem sms poruke sa imenom, prezimenom i kontakt telefonom na broj: 063/ 844 17 28.