Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom „Festival na rubu nervnog sloma“. Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBT filmova, a mnogi od njih će imati srpsku premijeru. Peporučujemo vam tri filma koja ne smete propustiti.

Igrani film

Advokat (The Lawyer)

Romas Zabarauska, Litvanija – Srbija, 2020.

Drama „Advokat“ snimljena je u Beogradu i prati odnos advokata Mariusa i Alija, izbeglice iz Sirije, koji boravi u izbegličkom kampu Krnjača u Beogradu. Nakon smrti otuđenog oca, Marius upoznaje Alija sa kojim razvija iznenadnu vezu i pomaže mu da zatraži azil, što dodatno produbljuje njihovu vezu i testira lične i fizičke granice. 

Stil iz filma Advokat

Igrani film

Bez ljutnje (No hard feelings)

Faraz Shariat, Nemačka, 2020.

Film prati Parvisa, sina prognanih Iranaca, koji živi u potkrovlju kuće u mirnom i novom stambenom naselju u Donjoj Saksoniji. Parvis je zauzet isprobavanjem svega i svačega, od seks dejtova do rejvova. Nakon što biva uhvaćen u krađi, on odlazi na društveni rad u sklonište za izbeglice, gde se zaljubljuje u Amona, koji je sa sestrom pobegao iz Irana. Trojac uživa u letu žestokih žurki do jutra, obojenih spoznajom da se niko od njih u Nemačkoj ne oseća kao kod kuće.

Stil iz filma Bez ljutnje

Igrani film

Emilija (Emilia)

Cezar Sodero, Argentina, 2020.

Emilija se vraća u selo kod svoje majke nakon višegodišnjeg života u gradu. Raskid sa Anom, njenom devojkom, ubrzao je odluku da se preseli u mesto u kojem dobija posao nastavnice u školi. Postepeno, Emilija se ponovo zbližava sa ljudima iz sela i sa osećanjima zbog kojih se odselila, a ovo mesto za koje je ona uvek mislila da je statično i predvidivo, postaće prostor koji će joj dati novu šansu da redefiniše smisao svog života.

Trejler za film Emilija