Izložba Božidara Bože Babića u Galeriji ’73

Samostalna izložba Božidara Bože Babića pod nazivom Skulpture, objekti, slike, kolaži biće otvorena u četvrtak, 14. marta u 19 časova u Galeriji ’73.

Foto: Promo

“Ovom prilikom u Galeriji ’73, Babić se predstavlja svojim ranijim i novijim delima, od kojih neka nisu do sada izlagana. To su skulpture, asamblaži izvedeni uglavnom od ”teškog materijala”, zavarivanjem gvožđa, tuča, čelika, bakra…, dakle onaj tip skulpture koji je preovladao  u evropskoj skulpturi posle drugog svetskog rata, a čiji je predstavnik kod nas pedesetih godina bio Zoran Petrović. U svetskim okvirima, Babić je mentalno najbliži američkom skulptoru Ričardu Stankjeviču koji je u svojim vajarskim radovima, među prvima koristio industrijski metal sa otpada. Poput svojih prethodnika, Babić stvara oblike ”druge prirode“, ”kroz svojevrsnu reinkarnaciju hladnih i odbačenih, isluženih, habanih i zaboravljenih otpadnih komada“ ( Babić, 2018).  U osnovi ovakvih shvatanja je svakako Pikasov izum kolaža i Dišanova ideja redimejda koja pojedine predmete proglašava estetski vrednosnim“, istakao je Boško Stepanović, istoričar umetnosti, autor teksta za katalog.

Foto: Promo

Božidar Boža Babić rođen je 1939. u Beogradu. Pravni fakultet je završio 1965, a Akademiju likovnih umetnosti 1967 – Vajarski odsek u klasi redovnog profesora Jovana Kratohvila. Od 1968. je član ULUS–a i učesnik je brojnih kolonija i studijskih putovanja (Italija, Bugarska, Francuska, Austrija). Do sada je imao dvadesetak samostalnih a učestvovao je i na brojnim kolektivnim izložbama kako kod nas tako i u svetu. Jedan je od izlagača koji su predstavljali Srbiju na izložbi Jugoslovenske umetnosti u Helsinkiju 1986. g. Posebno je na sebe skrenuo pažnju izložbom u ovoj galeriji koja je održana pre 25. g. (1994), koja je izazvala  interesovanje i kod likovne kritike, a posebno kod umetnika i publike. Od značajnih nagrada dobitnik je Povelje Ivana Tabakovića koju dodeljuje SANU, dok je za izuzetan doprinos u nacionalnoj kulturi dobitnik Nacionalne penzije. Osim vajarstvom bavi se esejistikom, poezijom, glumom, pantomimom, pronalazaštvom  i muzikom. Autor je i izvođač brojnih performansa: “Let, let buba-hauba”, ”Gospođa sa buljavim očima, progutala krokodila”, “Ligenštul za radnu dokolicu”  i “Dnevnik Dragojla Dudića” u Đuro Salaj; “ Klokotrstiča situakcija Staro sajmište sa ljudima” – Staro sajmište; “ Bums-keler” – Paviljon Cveta Zuzorić; “Bombardovanje Beograda”  – knjižara Kultura u ul. Vuka Karadžića. Peva u prvoj inkluzivnoj opera “Časovničar” i svirao je u restoranima u Skadarliji i u komadu  “Novo doba” – Beogradsko dramsko pozorište.

Foto: promo

Njegova dela se nalaze u kolekciji mnogih domaćih i stranih kolekcionara, a najveće kolekcije poseduju: Stefan Lafranconi, Roze Marija Fitze, R. Dražović, Z. Pršendić, B. Momčilović, A. Cvetković, D. Radivojević…

Izložba će trajati do 26. marta.