Izložba crteža “Deset čuvenih prizora sa Zapadnog Balkana” Ane Ivić u Galeriji SULUV

Izložba crteža Deset čuvenih prizora sa Zapadnog Balkana Ane Ivić biće otvorena u ponedeljak, 11 marta u 19 časova, u Galeriji SULUV. Izložba će trajati do 22. marta 2019.

Srebrenica 70x100cm, olovka u boji na papiru, 2015.

Na predstavljenim radovima, pejzaž je motiv koji se ponavlja iz crteža u crtež. Pejzaži su veoma stilizovani, svedeni na znake – ove predstave krajolikâ su grafeme u pismu izložbe. Svaki rad je preobražena fotografija iz sredstava javnog informisanja (novine, internet). Oni posmatrača vode kroz lepi region tzv. Zapadnog Balkana, uljuljkujući ga u zavodljivi mir i tišinu bezličnih predela, arhetipskih „brda i dolina“ iza kojih se kriju bajke, mitovi i legende. Ipak, kao u svim bajkama, i iz ovih krajolika vrebaju skrivene poruke, slojevita značenja, a izvor su im često iznenađujuće surovi događaji, objavljeni kroz nazive radova: Srebrenica, Perućac, Mitrovo Polje… Prepušteno je posetiocima izložbe da toponime smeste u istorijski, kulturološki, moralni kontekst. Autorka zložbom želi da kroz intimni doživljaj odabranih predela progovori o objektivnim, javnim događajima i njihovim posledicama, da kroz posmatračev intimni čin posmatranja crteža angažuje pojedinca koji se stihijski odupire bilo kakavom socijalnom angažovanju.

Ana Ivić (1977) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 2005. godine. Izlaže na grupnim izložbama od 2000, a samostalno od 2008. godine. Učestvovala je na preko trideset grupnih i priredila trinaest samostalnih izložbi u Novom Sadu, Beogradu, Tuzli, Zrenjaninu, Smederevu, Vršcu, Trsteniku, Pančevu, Solunu. Dobitniik je dve nagrade za crtež (Drugog bijenala crteža Srbije, Pančevo, 2009. i Galerije 107, Beograd, 2010). Član je ULUV-a od 2008. i ULUS-a od 2009. godine.