Izložba fotografija “Čudna zagonetka posuda za so i biber” u Subotici

U subotu, 23. februara u 19 časova u Savremenoj galeriji Subotica biće otvorena izložba Čudna zagonetka posuda za so i biber britanskog fotografa Michaela Bowringa. Izložba će predstaviti njegov opus fotografija koje je snimio tokom svog boravka u zemljama Balkana. Izložba će trajati do 23. marta.

Foto: Savremena galerija Subotica promo

Na otvaranju izložbe, posetiocima će se obratiti Zsófia Szerda, novinarka i fotograf i Miroslav Jovančić, kustos izložbe. Nastupiće  Bakos Árpád  (vokal, koboz), Zoran Dukić (gitara) i Miroslav Jovančić (violina).

O svom boravku u zemljama Balkana, Michael Bowring izjavio je:

-“Pokvario sam svoj prvi doručak koji sam imao u Beogradu. Uzeo sam posudu za biber i protresao je preko omleta. Potop soli se izlio. Dobrodošli na Balkan! Mesto koje je, na površini, evropsko, ali stvari nisu uvek onakve kakvim se čine. Ovaj događaj je bio početak 15-godišnjeg putovanja u pokušaju da se shvati ovo čudno mesto i taj balkanski mentalitet, koji je i različit i isti kao i moj engleski. Bilo je to vreme optimizma. Mir je došao i promena je bila na putu. Ne zanimaju me stvari koje nas površno dele i razdvajaju, -izmi i -ozofije, ili različite nebeske vile koje obožavamo. Ja sam na strani obične osobe koja se bori da preživi, voli, živi i uči u ovom sve luđem svetu. Ova izložba naravno, nije u potpunosti tačna, ponekad je čak i pogrešna. Mora da je tako, pošto je to moje mišljenje, a moje mišljenje je samo jedno od milion. Ali to je iskren pokušaj da se pokažu neke od složenosti i lepota ovog mesta. Mesta gde mitovi i legende ne samo da su živi, već se i dalje rađaju, mesto velike humanosti i topline, mesto puno paradoksa. Mesto koje se zove Balkan, gde se nalazi mala zemlja zvana Srbija. Povremeno i dalje koristim pogrešnu posudu, ali sada me to zasmejava i podseća me da nikada ne mogu u potpunosti razumeti ovo mesto gde se stvari rade drugačije. A promena za kojom su svi žudeli u toj hladnoj zimi punoj nade, kada sam prvi put stigao? Dogodilo se, da li se dogodilo?”