Izložba radova “Bez horizonta” Milice Jovanović u Galeriji FLU

Otvaranje izložbe radova doktorskog umetničkog projekta Milice Jovanović pod nazivom “Bez horizonta” održaće se u ponedeljak, 18. marta u 19 časova u Galeriji FLU.

Izložba se sastoji od slika i crteža nastalih na osnovu satelitskih snimaka Zemlje.

Bez naziva 2015, Ulje na drvenoj ploci 100×200 cm

Kada gledamo naše stanište iz tačke daleko izvan njega, Zemljina kora, koju smo skloni da razumemo kao nepomerivu i nepromenljivu pozadinu za ljudske aktivnosti, sada svojom dinamikom preuzima čitav kadar. Pogled nam prelazi sa ljudske na geološku skalu, otvarajući prostor za istraživanje odnosa prema strukturama koje nas okružuju, i kako se taj odnos menja dobijanjem perspektive koju ljudsko telo bez posredstva tehnologije ne bi moglo iskusiti. Budući da postoje promene u sastavu površinskih slojeva Zemljine kore koje su posledica ljudskog delovanja, pretpostavlja se da su ljudi započeli novu epohu u istoriji planete. Nije više očigledno samo to da površina planete određuje živote životinja koje je nastanjuju, već i da je jedna vrsta počela značajno da menja sastav planete. Pokušaj da se kroz likovni jezik otvore novi načini gledanja na dinamiku odnosa ljudskog i neljudskog nastaje jer je dejstvo svake „strane“ u onoj drugoj sada nemoguće zanemariti. 

Bez naziva 2018, Ulje na drvenoj ploci 60×100 cm

Milica Jovanović (Beograd, 1989) završila je master i osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića. Kao stipendista Vlade Francuske deo master studija pohađala je na Školi lepih umetnosti (École nationale supérieure des Beaux-Arts) u Parizu u klasi profesora Žan-Mišela Alberole (Jean-Michel Alberola). Dobitnica je nagrade Ljubica Cuca Sokić za slikarstvo 2012. godine.

Izložba će biti otvorena do 28. marta.