Izložba skulptura “Traganje za zvukom” Jelene Bričić

U sredu, 20. februara u 19 časova, u Galeriji SKC-a biće otvorena izložba skulptura Jelene Bričić pod nazivom Traganje za zvukom.

Foto: Promo

” Cilj ovog umetničkog projekta je da se likovnim elementima dočara zvuk. Dodir je za gluve osobe „čulo sluha“. Želim prikazati da i oni imaju osećaj za sluh. Reč je o igri čula i percepcije. Čulo vida i dodira ukrstila sam sa čulom sluha. Smatram da priroda kroz čoveka i njegovo umetničko stvaralaštvo govori jezikom „prirode“ koji vidim u geometriji, da je krajnji rezultat uvek vezan za misteriju sveta u kome živimo, a o njemu ništa zasigurno i ne znamo… Radovima postavljam novi vid izražavanja i komunikacije koja se prvobitno bavi pitanjem iskazivanja svoje svesne, podsvesne, emotivne i drugih karakteristika, generišući jedinstven oblik koji vizuelno komunicira sa publikom, nastojeći da prenesem dileme, ideje i druga razmišljanja. Baveći se različitim likovnim elementima, pristupima kroz tradicionalne tehnike modelovanja, pokušavam da sa osećajem potpune slobode omogućim sebi i drugima drugačije sagledavanje životne energije koju nosimo u sebi, koja se individualno razlikuje, ali koja nas na neki čudan način i spaja. Potreba koja mi je nametnuta gubitkom sluha jeste to što upotrebljavam znakovni način izražavanja koji primenjujem u svom stvaralaštvu. Usled nemogućnosti da potpuno doživim zvuk – čulom sluha, doživljava ga nekim drugim čulom, poput sinestezije. Dodirom slušam šta mi govore predmeti oko mene. Dodirom oblika prenosim vibracije koje mi omogućavaju zvuk. Vibracije šalju određene talase preko ruku i na taj način prenose jasnu melodiju. Takvim načinom komunikacije istovremeno pokušavam da objedinim iskustva i percepciju”, ističe Jelena Bričić.

Jelena Bričić diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku primenjeno vajarstvo, završila master na istom fakultetu u klasi profesora Gorana Čpajaka. Učesnica na konkursu za izradu idejnog skulptorskog rešenja za nagradu Preduzetnik gde je osvojila Nagradu publike, kao i na 5. Međunarodnoj izložbi Kamen u arhitekturi i umetnosti gde je osvojila Nagradu za najbolji rad za skulpturu u kamenu.