Izložba „Trophy Room“ Jane Danilović u novosadskoj galeriji “Stuarts”

Nova serija slika i objekata Trophy Room vizulene umetnice Jane Danilović biće premijerno predstavljena u galeriji Stuarts u utorak 5. marta u 19 časova. Autorka Trophy Room-om u centar promatranja stavlja temu nasilja kao takvog.

Foto: promo

„Najnovija serija slika Jane Danilović Trophy Room otvara pitanje odnosa između lovnih trofeja i umetničkih dela. Kao predmeti prestiža koji oličavaju kako materijalni, tako i simbolički kapital, preparirani ulovi, njihovi egzotični rogovi ili krzna pojavljuju se kao objekti egzibicije i merilo ega. Istu svrhu imaju i umetnička dela koja se nadmetanjem otkupljuju na aukcijama za nezamislive cifre. Životinje bivaju ubijene, a umetnička dela otkupljena radi jednog jedinog razloga – da bi bili trofeji i pokazatelji ‘uspešnosti’ nekoga ko se bukvalno kiti tuđim perjem. Pogledom na te ‘dobre ulove’, vlasniku se diže (samopouzdanje); trofej je dokaz da je savladao nešto opasno i mnogo snažnije od sebe. Zbog osećaja nadmoći koji mu daju, trofejima se bez slučajnosti nazivaju i predmeti koje serijski ubica zadržava od svojih žrtava“, piše Sonja Jankov, istoričarka umetnosti, o seriji radova Trophy Room.

Foto: promo

„Kontekst u kome se trofejom i indirektno lovcem bavi ova izložba daleko je van arhetipskog i smešten je u savremeni trenutak. Trofej kao posledica nasilja koje se namerno previđa i opravdava lepotom, ovde je u funkciji metafore za nasilje uopšte. Hiperestetizovane kože i glave ubijenih životinja ne govore ekskluzivno o nasilju nad životinjama – naprotiv“, ističe Jana Danilović uoči otvaranja izložbe.

Foto: promo

Jana Danilović je vizuelna umetnica prepoznatljiva po tome što svoju umetničku praksu smešta u prostor preklapanja ulične umetnosti i tradicionalnih crtačkih tehnika. Doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine. Do sada svoje radove izlagala na 12 samostalnih i više od 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala nekoliko desetina murala i intervencija u javnim prostorima Srbije i drugih zemalja.

Izložba Trophy Room moći će da se pogleda u galeriji Stuarts u Novom Sadu do 22. marta, svakog dana, osim nedelje, od 17 do 20 časova.