Javno čitanje komedije o Nušiću

Deset glumaca čitaće novi dramski tekst Miodraga Ilića “Arlekinova poslednja avantura” u petak, 8. februara u 19 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta.

Miodrag Ilić, dramski pisac

Narodno pozorište u Beogradu, u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije i Fondacijom „Branislav Nušić“, nastavlja obeležavanje svoje 150. godišnjice i obeležavanje 80. godišnjice upokojenja Branislava Nušića jednim u nas retkim događajem – javnim čitanjem savremenog dramskog dela srpskog pisca u kome učestvuje deset glumaca. Tim povodom, glumci će čitati replike nove komedije poznatog dramskog pisca Miodraga Ilića pod naslovom „Arlekinova poslednja avantura“. Ovaj tekst, u kome je Nušić glavni lik, objavljen je nedavno u uglednom pozorišnom časopisu “Teatron”, takođe u čast pomenutih godišnjica.

Miodrag Ilić, koji se do sada ogledao u različitim žanrovima, i čija su dramska dela prikazivana na mnogim scenama u Srbiji i Jugoslaviji, ostvario je nekoliko pozorišnih komada o velikanima srpske i svetske istorije (Dušan Silni, Knez Lazar, Vuk i Miloš, Kopernik, Spinoza, Hajdeger, Žanka, Apis), da bi u svojoj tridesetoj drami komične intonacije suočio Nušića sa sopstvenim životom i likovima njegovih komedija, ali i sa izopačenjima i nastranostima novog globalističkog doba. “Komična parabola”, kako glasi žanrovsko određenje Ilićevog komada, koliko zabavna i humorna, toliko je podsticajna u misaonom pogledu, kao delo modernog kritičkog pogleda na sumorni svet pomerenih vrednosti, represije i gubitka humanosti. Pisac se koristi čudnim slučajem da je veliki komediograf dva puta „umro“ – prvi put 1934. godine, kada je bio u kliničkoj smrti pa se vratio u život, i drugi put 1938. kada je zauvek napustio ovaj svet. Tako mu se ukazala prilika da „zaviri“ u onostrane prostore religije i imaginacije, i da uz podršku Svetog Petra, kroči u pakao i raj, ne bi li izabrao mesto svog trajnog useljenja… Šta Arlekin tamo zatiče, šta doživljava i kroz šta prolazi u ovoj poslednjoj avanturi saznaće oni koji budu došli da čuju čitanje komedije.

Dijaloge Nušića, Svetog Petra, Lucifera, kralja Milana, Srpskog akademika, turskog Mutaserifa, Jovana Skerlića, Džona Dilingera, Nušićeve tašte i Nušićeve ljubavnice, kao i likova njegovih popularnih komedija, vodiće dramski umetnici Milan Mihailović – Caci (Nušić), Milenko Pavlov, Jelica Sretenović, Lepomir Ivković, Rade Miljanić, Dušan Radović, Branislav Zeremski, Branko Đurić, Vasilija Kokotović i Milan Pajić. U čitanju učestvuje i Miodrag Ilić, autor.