Film „Neputovanja“ u zvaničnom programu Festivala Sandens

Kratki animirani film Neputovanja autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, biće prikazan u zvaničnom programu Festavala Sandens, koji će biti održan od 24. januara do 3. februara u Park Sitiju, u SAD. Reč je o najreferentnijem festivalu nezavisnog filma u Americi, ali i u čitavom svetu.

Neputovanja, nastala u koprodukciji Srbije i Slovačke i uz podršku Filmskog centra Srbije, biće, zajedno sa još četrnaest probranih drugih ostvarenja, prikazana u tamošnjem programu kratkih animiranih filmova. Osim toga, Neputovanja su izborila i nonimaciju za prestižnu nagradu Annie, koje će biti dodeljene u više kategorija najboljim animiranim filmovima iz svih krajeva planete. U svetu nezavisnog animiranog filma nagrada Annie predstavlja pandan čuvenom Oskaru.

Promo FCS

Neputovanja, srpsko-slovačka koprodukcija, nastala i uz podršku Filmskog centra Srbije, već je višestruko nagrađivano delo – nedavno je ovo ostvarenje na devetom izdanju Festivalu animacije Animage u Pernambuku, u Brazilu, osvojilo nagradu za najbolji scenario. Pre toga, ovaj je film osvojio specijalnu nagradu žirija na prestižnom festivalu SITGES u kategoriji kratkih animiranih filmova. A u Italiji film je nagrađen za najboliji kratki film po izboru studentskog žirija na Filmskom festivalu u Karboniji . Tu je i nagrada na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu.

Neputovanja su premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj. Film je do sada prikazan na brojnim drugim festivalima među kojima su Annecy, Animafest Zagreb i Sarajevo Film Festival.

Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić. Film su finansirali Filmski centar Srbije, Slovački audiovizuelni Fondi i televizija Arte.