Konkurs Šta kustosiranje može/treba da bude?

Rok za prijavljivanje: 18.mart 2019.
Početak programa: 26. avgust 2019.
Kraj programa: 26. novembar 2019.

Otvoren je konkurs za drugo izdanje kustoskog programa Šta kustosiranje može/treba da bude? koje će biti organizovano u Beogradu  od 26. avgusta do 26. novembra 2019. WCSCD je pokrenut 2018. kao međunarodni kustoski kurs situiran u specifičnom lokalnom kontekstu uokvirenom njegovim postjugoslovenskim identitetom, Balkanom.

Nakon jednogodišnjeg pilot-programa, nastavljaju rad u polju kustoske edukacije i proizvodnje specifičkog znanja sa intenzivnim, tromesečnim programom koji se oslanja na jedinstveni lokalni i regionalni kontekst kao kritički izvor znanja. Program takođe ima za cilj da pruži uvide u širi međunarodni okvir koji je povezan sa praksama organizovanja izložbi kako na teorijskom tako i na praktičnom nivou.

Nastavni program kursa podrazumeva pisanje kritičkih tekstova, prezentacije, posete umetničkim ateljeima, posete institucijama, predavanja, i mentorske sesije sa lokalnim i međunarodnim kustosima, teoretičarima itd. Kao deo programa za 2019. godinu u planu je i studijsko putovanje po regionu.

Tokom kursa, učesnici će imati priliku da razviju i predlože projekat (u formi kolektivne izložbe ili drugog formata) koji će biti realizovan poslednjeg meseca trajanja programa – ili kasnije – zavisno od prirode projekta.

Kurs nudi učesnicima priliku da se sretnu i uče od mnogih vodećih profesionalaca u oblasti savremene kustoske prakse. Vodeći mentori ovogodišnjeg programa su Luka de Pinto (Kunsthalle Wien, Beč), Čarls Eše (Muzej Van Abbe, Ajndhoven), Zdenka Badovinac (Moderna galerija, Ljubljana), Nikita Jingćijan Kai (Times Museum, Guangdžou), Ares Športa (Fondacija „Lumbardi“, Prizren), Den Kameron (Njujork), Met Peker (EVA International, Limerik), Karolin Hristov-Bakardžijev (Castelo di Rivoli, Torino), i drugi. 

Patrik D. Flores, umetnički direktor Singapurskog bijenala u 2019., održaće inauguralno predavanje  u maju 2019, naslovljeno Singapore Biennial 2019: Some Political Inspirations (Singapursko bijenale 2019: neke političke inspiracije). Prezentacija govori o metodu i konceptualnom impulsu da se osnuje bijenale u Singapuru, obazirući se na kompleksnu situaciju u savremenoj umetnosti u jugoistočnoj Aziji i etičke zahteve koji su prouzrokovali takve promene.

Uslovi i način projave na konkurs:

― Podnosioci prijave moraju biti do 35 godina starosti

― Završene studije istorije umetnosti nisu obavezne

― Troškovi kursa su 350 evra, koji ne podrazumevaju troškove smeštaja ili putne troškove

― Međunarodnim učesnicima će biti obezbeđena pomoć u nalaženju smeštaja u Beogradu – cena smeštaja iznosi približno 180 evra mesečno

― Troškovi kursa takođe ne pokrivaju prevoz i smeštaj na studijskim putovanjima. Polaznici kursa bi trebalo da imaju u vidu dodatne troškove (do 300 evra za studijska putovanja)

Kako se prijaviti:

Prijave bi trebalo poslati kao jedan Word ili PDF dokument na email what.could.curating.do@gmail.com, u opisu mejla staviti “Kustoski-kurs-Beograd”, do 18. marta 2019. godine:

― CV/Portfolio

― Motivaciono pismo (maksimalno 500 reči, o tome zašto želite da se bavite kustosiranjem  i prethodnim iskustvom)  

― Opis projekta (maksimalno 300 reči, projekat koji biste hteli da razvijete)

Na osnovu kvaliteta poslatih prijava, biće izabrano 15 učesnika koji će pohađati kurs u Beogradu. Odabrani učesnici koji nisu iz Beograda, treba da planiraju da stignu u Beograd ne kasnije od 25. avgusta 2019. godine.

Konačni spisak učesnika biće saopšten u maju 2019. Preliminarni kurikulum programa biće potvrđen u junu 2019. i istovremeno prosleđen učesnicima.

WCSCD kustoski kurs je dugoročni projekat koji je pokrenula Biljana Ćirić, uz podršku i saradnju sledećih partnerskih institucija: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Irskog bijenala savremene umetnosti “Eva International”, Muzeja Zepter, između ostalih. Projekat je realizuje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Fondacije Hajnrih Bel i Hestia – biroa za umetnost i geopolitička ukrštanja, EUNIC Srbija, između ostalih.