“Kružok” MILICA magazina o poziciji žena u filmskoj industriji u okviru programa 47. Festa

Kružok Prekobrojne: žene u filmu i iza filma MILICA magazina biće održan večeras (sreda) 27. februara u Press centru Kombank dvorane sa početkom u 18 časova. Učestvuju glumica Mirjana Karanović, umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, producentkinja Nataša Damnjanović, rediteljka Maja Miloš i filmska kritičarka Tara Karajica. Razgovor vodi Maša Seničić, urednica Milica magazina.

Foto: MILICA magazin promo

Kružok je projekat Milica magazina koncipiran kao mesto okupljanja, otvoren krug u kojem smo svi ravnopravni i svi pozvani da razgovaramo na zadatu temu. U okviru pratećeg programa 47. Festa otvaramo temu o poziciji žena u srpskoj kinematografiji, kojom nameravamo da se suočimo sa statusom žena filmskih stvaralaca, ali i sagledamo sliku žene u istoriji domaćeg filma.

Iz Holivuda, pa i Evrope, u proteklih nekoliko godina poteklo je pitanje o ženama kao ravnopravnim autorkama, saradnicama i radnicama, zatim kao i majkama koje rade na setu, dok je neosporno najglasnija bila tema seksizma i seksualnog zlostavljanja u ovoj velikoj industriji. Žene poslednjih godina dobijaju brojne nagrade, festivali i veliki servisi za gledanje filmova se hvale količinom ženskih autora koje imaju u svom programu, potpisuju se peticije, donose deklaracije, organizuju konferencije i smišljaju slogani; pitamo se šta predstavljaju te brojke i procenti, odakle i na koji način zapravo dolazi promena, te koliko se svetska dešavanja u okviru borbe za ravnopravnost žena odražavaju na našu filmsku stvarnost.

Kružok “Prekobrojne: žene u filmu i iza filma” okuplja sagovornike i sagovornice da iz različitih perspektiva diskutuju argumentovano, žustro, precizno, profesionalno, pozivajući na akciju. Nekima će se možda ova tema učiniti redundantnom – budući da su žene prisutne i angažovane u svim sektorima – no ovom prilikom postavljamo pitanje jesu li i dovoljno vidljive, podjednako plaćene, ravnopravne u svakom smislu.