Mesec Frankofonije u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog

Povodom Meseca frankofonije 2019. u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog održače se dečja radionica Azurna obala kao inspiracija u subotu, 23. marta s početkom u 14 časova, i predavanje Francuska ambasada u Beogradu i književnica Lejla de Dampjer u subotu, 30. marta u 17 časova, na kom će govoriti Gordana Krstić Faj, istoričarka umetnosti.

Foto: promo

Tragajući za inspiracijom početkom XX veka pariski umetnici krenuli su put Francuske rivijere. Na Azurnu obalu odlaze i mnogi slikari zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog, poput Petra Lubarde, Milana Konjovića, Petra Dobrovića. Jedan od njih, Marko Čelebonović, seli se iz Pariza u Sen Trope 1926. godine, gde su ga posećivali jugoslovenski slikari Stojan Aralica, Marino Tartalja, Milo Milunović, stvarajući tamo neka od svojih najlepših dela. Slušajući zanimljive priče o ovoj temi deca će slikati inspirisana delima iz kolekcije Pavla Beljanskog nastalim na obalama Južne Francuske. Radionica se realizuje u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“ Novi Sad i stručnim saradnikom za likovno vaspitanje Jelenom Tišmom.

Foto: Promo

U znaku Frankofonije i obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, predavanje Gordane Krstić Faj, istoričarke umetnosti, posvećeno je zdanju Francuske Ambasade u Beogradu ali i Lejli De Dampjer, francuskoj književnici. Lejla je sa suprugom Roberom De Dampjerom, tadašnjim ambasadorom, bila prva stanovnica novopodignutog zdanja. Životom i stvaralaštvom u Beogradu (1935–1937) je, povezujući Srbiju odnosno Jugoslaviju i Francusku, ostavila jedinstven trag. Tu je 1936. i 1937. godine objavila dve zbirke poezije, bibliofilska izdanja. Prva zbirka pod nazivom Belgrade izdata je u vidu mape sa litografijom Mila Milunovića dok je drugu zbirku, knjigu Reflets et mirages, opremio Dušan Janković.

Kao i prethodnih godina, organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje Spomen-zbirke sa Ambasadom Francuske u Srbiji, Francuskim institutom, kao i sa frankofonim udruženjima.

Ulaz za oba programa je slobodan.