Milan Marić u programu „Evropske zvezde u usponu“ predstojećeg izdanja Berlinskog filmskog festivala

Mladi srpski glumac Milan Marić, koji je početkom ove godine, upravo u Berlinu skrenuo pažnju na sebe izvanrednim tumačenjem naslovne uloge u biografskom filmu o Sergeju Dovlatovu, izabran je da bude deo postave „Zvezde u usponu“ (European Shooting Stars) predstojećeg izdanja Filmskog festivala u Berlinu.

Reč je o programu koji će se odigrati od 8. do 11. februara naredne godine, u sklopu industrijskog dela Filmskog festivala u Berlinu, gde će, uz Milana Marića, agentima i producentima biti predstavljeno još devet izabranih mladih glumačkih snaga u usponu iz raznih krajeva Evrope. Poziv za ovaj program i učešće u njemu svakako predstavljaju veliku počast i iskreno priznanje za talenat , trud i potencijal za dalje napredovanje, a za odabrane mlade glumce će biti organizovan niz sastanaka sa filmskim profesionalcima iz čitavog sveta.

Foto: FCS promo

Uloga u Dovlatovu, rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji u režiji Alekseja Germana mlađeg, prva je glavna uloga na filmu za mladog Marića; ovaj film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, premijeru je imao zimus upravo u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Berlinu.
O ulozi u Dovlatovu Milan Marić je, između ostalog rekao i sledeće:

  • Pokušavao sam da odgonetnem šta se krije iza tog Dovlatovljevog cinizma, te njegove ironije, bezobrazluka, šta je iza tog štita. A onda sam shvatio da se iza toga nalazi nesigurnost, tuga, neko dete koje ne zna kako da se izbori sa zadatkom, a svi oko njega očekuju da to što pre reši.

Foto: FCS promo

U Srbiji, Milan Marić je ostvario epizodne uloge u dugomertražnim filmovima Branio sam Mladu Bosnu (2014), Dobra žena (2016), Vlažnost (2016), Santa Maria della Salute (2016), kao i u zapaženim kratkometražnim filmovima Izgledaš do jaja kad sam odvaljen (2013) i Život traje tri dana (2017). Na televiziji smo gla gledali u serijama Miris kiše na Balkanu, Nemanjići – Rađanje kraljevine, Vojna akademija, Jutro će promeniti sve, a uskoro ćemo ga gledati i u novim televizijskim igranim serijama Besa, Pet i Žmurke.