Novi projekat Mile Turajlić „Dosije Labudović“ na koprodukcionom forumu u Kopenhagenu

FCS promo

Projekat dugometražnog dokumentarnog filma „Dosije Labudović“, autorke Mile Turajlić, uvršten je među 33 projekta dokumentarnih filmova za ovogodišnje izdanje koprodukcionog i finansijskog odeljka festivala CPH: DOX u Kopengenu.

Pomenuti forum će biti održan od 26. do 28. marta ove godine, u sklopu festivala CPH: DOX, koji će se, pak,  održavati (takođe u Kopenhagenu) sve od 20. do 31. marta.

Film Dosije Labudović , koji će se tom prilikom u Danskoj nadmetati u kategoriji Cinema, nastaje kao koprodukcija Srbije, Francuske i Hrvatske. Mila Turajlić o filmu kaže:

FCS promo

– „Dosije: Labudović je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija. Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih.  Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita. Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi FLN-a tri godine, sve do osvajanja slobode. Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u Filmskim novostima u Beogradu, a taj fond Alžirci zovu „les fonds Labudović“ ili Dosije Labudović. Danas Stevan ima 89 godina i živi u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja. Sama činjenica da je njegova životna priča nepoznata široj javnosti bila mi je motivacija da počnem ovaj projekat. Međutim, nadahnuće za ovaj film je počelo mnogo ranije. Počinje od uzbuđenja koje sam osetila sa 10 godina kada je Gadafi prilikom samita Nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Nesvrstanih“.

FCS promo

Projekat filma Dosije Labudović podržao je i Filmski centar Srbije, kao i panevropski filmski koprodukcioni fond Eurimages. Mila Turajić se proslavila kao autorka zapaženih i nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja Cinema Komunisto i Druga strana svega.