Performans Miroslava Miše Savića „Moždana i vremenska oluja Mix“ inspirisan delom Nikole Tesle u Bioskopu Balkan

Zvučni performans Miroslava Miše Savića pod nazivom „Moždana i vremenska oluja Mix“ biće izveden u subotu, 10. oktobra od 20 sati u bioskopu Balkan, na zatvaranju Art&Science izložbe „Drugi svet“ koja je otvorena 25. septembra, u organizaciji i uz podršku Fondacije Saša Marčeta. Pored Miroslava Miše Savića, u programu učestvuju Ivan Kirn (oboa) i Dragana Udovičić (video kamera).

„Moždana i vremenska oluja Mix“ predstavlja preispitivanje autorovog rada rekompozicijom elemenata (fragmenata) inspirisanih delom Nikole Tesle. U središtu performansa nalazi se Teslin kalem, pozajmljen iz Muzeja Nikole Tesle, koji najavljuje munje, zvuke moždanih talasa, gromova i električnih pražnjenja.  Pored toga, performans sadrži i fragmente kompozicija iz ciklusa „Muzički hologram: Nikola Tesla“ premijerno izvedenog u Sali Gvarnerijus, povodom obeležavanja 150 godina od Teslinog rođenja.

Prema rečima autora, aranžman kompozicije organizovan je po principu nagomilavanja zvučnih blokova uz dosta improvizacije poput eksperimentalnog di-džejinga. Deo tog materijala su i ritmičke petlje koje su za tu priliku napravili Vektor i Faktor. Osim toga tu su transformisani zvuci Teslinog kalema za proizvođenje viskonaponskih impulsa, uređaja koji je bio deo plana za bežičnu rasvetu. I konačno, zvuci električnih pražnjenja napravljeni kompjuterom, kao i zvuci moždanih talasa i gromova.

Performans „Moždana i vremenska oluja Mix nadovezuje se na koncept Art&Science izložbe „Drugi svet“, koja na specifičan način spaja tehonologiju i umetnički izraz i proročki najavljuje mogući novi svet nastao pod uticajem tehnološkog razvoja. Radovi koji čine ovu izložbenu postavku predstavljaju rezultat potrage umetnika za izrazom koji podrazumeva traženje inspiracije u nauci i tehnologiji, fragmentaciji ljudskog iskustva pod uticajem tehnologije, kreativnosti iza naučnih otkrića, ali i ograničenjima veštačke inteligencije. Umetnici koji su učestvovali u izložbi su Selman Trtovac, Ana Ćuzović, Iva Ćirić, Nenad Gajić, Milan Ličina, Žarko Aleksić, Iva Atoski, Miroslav Miša Savić, Stevan Kojić, Nataša Teofilović, Branislav Brkić i Jasna Jovićević.

Pored Fondacije Saša Marčeta, performans „Moždana i vremenska oluja Mix“ realizuje se i uz podršku Muzeja Nikole Tesle i Centra za promociju nauke.