Počinje festival subverzivnog filma PLAN B u Domu omladine

Foto: Promo

Plan Bfestival subverzivnog filma u organizaciji Doma omladine Beograda, ove godine održava se od 7. do 9. juna. U svom četvrtom izdanju predstavlja subverzivnost na velikom platnu kroz prizmu horor filmova, koji su često ostajali „ispod radara“ iako veoma otvoreno ruše tabue i govore o temama kojima drugi filmski žanrovi često ne usuđuju da se bave. Horor film na vrlo efektan način, a to je strah od drugog, onostranog, strah od nas samih, izvodi subverziju kada to negovi autori žele. 

Program ovogodišnjeg PLANA B pripremljen je u saradnji sa kritičarskim dvojcem ŠOK KORIDORA, Aleksandrom Radivojevićem i Nenadom Bekvalcem, koji će u okviru festivala održati i specijal tribinu.
Ulaznice su u prodaji na TicketVision blagajni u DOB-u, po ceni od 250 RSD.

Festival će biti otvoren u Velikoj sali Doma omladine večeras u 21:00, projekcijom debitantskog celovečernjeg igranog filma „Vidar Vampir“, norveškog redielja i glumca Tomasa Berga, koji je gost Plana B. Ova horor komedija može biti priča o svakom od nas – o ljudima koji žele da budu posebni, drugačiji, i o tome šta im se dešava kada to odjednom postanu. Očajnički želeći da raskrsti sa svojim zapuštenim i dosadnim životom Vidar Har se moli bogu da mu podari drugačiji život, život bez ograničenja. Želja mu biva uslišena i on se budu kao Princ Tame. Sada mora da se prilagođava svom novom vampirskom životu. Film prikazuje norvešku kulturu i religiju, ali mnogo više i dublje govori o ljudskoj prirodi i društvu u kome živimo. Iako su teme kojima se film bavi ozbiljne, autor ih suptilno obrađuje, unoseći dozu humora i zabave. Nakon projekcije filma razgovor sa Tomasom Bergom vodiće Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević.

Program 4. Plan B festivala nastavlja se 8. juna u sali Amerikana DOB, specijal tribinom Šok koridora i projekcijom brazilskog ostvarenja „Mrtvi ne govore“, potpuno drugačijeg filma o zombijima u odnosu na ono kako smo navikli da takvi filmovi izgledaju. 

19:00 Šok koridor specijal: NEKRO ŠOK

Šokoridor dvojac Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević vode nas kroz šokantne prizore filmske nekrofilije.

21:00 Projekcija filma „Mrtvi ne govore“ (Brazil, 2018, horor misterija), režija: Dennison Ramalho

Stenio radi noćne smene u mrtvačnici velikog i nasilnog grada. Iako noćne smene odrađuje sam, na poslu on nikad nije sam. Obdaren je paranormalnom sposobnošću i može da razgovara sa mrtvima. Međutim kada povreljive stvari koje čuje sa druge strane počnu da mu otkrivaju tajne sopstvenog života, Stenio će osloboditi prokletstvo koje će dovesti u životnu opasnost, i njega, i njegovu porodicu.


U nedelju, 9. juna, za kraj ovogodišnjeg festivala subverzivnog filma PLAN B, u Velikoj sali DOB još dva odlična ostvarenja. Uvrnuta horor misterija „Pletenica“ iz SAD, prikazana na svim najznačajnijim žanrovskim festivalima, opomenuće nas na surovu istinu da su ljudi danas spremni na mnogo toga za jedan trenutak slave. „Misumi“ je triler sa elementima horora, sa vrlo direktnom porukom o zlostavljanju i njegovim posledicama po sve u zamršenom lancu činjenja i nečinjenja. Zasnovan je na istoimenom manga stripu i doživeo je veliku popularnost među publikom, naročito u Japanu.

19:00 Projekcija filma „Pletenica“ (SAD, 2019, horor misterija), režija: Mitzi Peirone
Dve seksi devojke odlučuju da opljačkaju svoju bogatu, ali mentalno nestabilnu prijateljicu koja živi u fantastičnom svetu koji su zajedno stvarale dok su bile male. Da bi uzele njen novac, devojke moraju da učestvuju u smrtonosnom i perverznom takmičenju. Kako stvari postaju sve više nasilne i halucinantne, polako počinju da shvataju kako novac za koji se takmiče, može biti njihov najmanji problem.

21:00 Projekcija filma „Misumi“ (Japan, 2018, horor), režija: Eisuke Naito
Haruka je nova u svojoj školi. Dešava se vršnjačko nasilje u kom je svi maltertiraju, sem jednog jedinog prijatelja Mitsuroa, koji čini sve to podnošljivijim. Stvari idu od lošeg ka totalnoj katastrofi kad Harukina kuća izgori do temelja, što dovodi do smrti njenih roditelja i povrede njene sestre. Haruki je sada jednio za pravdu i krv. Kreće u brutalnu osvetu.