Podrška Bugarskog nacionalnog filmskog centra za projekte novih filmova Slobodana Šijana i Radivoja Andrića

Foto: Promo

Bugarski nacionalni filmski centar nedavno je obelodanio  projekte koji su odabrani na prvoj rundi ovogodišnjih konkursa tog tela; među odabranima su i projekti dve većinske srpske filmske koprodukcije. U pitanju su projekti novih filmova reditelja Slobodana Šijana i Radivoja Andrića.

Šijanov film Budi Bog s nama produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić. Hrvatski koproducent je Maxima film. Tu su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke. U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada zirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine. 

Projekat filma Budi bog s nama Slobodana Šijana do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), kao i Slovenački filmski centar, a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 90.000 evra, a bugarski koproducent je kuća The Chouchkov Brothers. Slobodan Šijan je režirao filmske klasike: Kako sam sistematski uništen od idiotaKo to tamo pevaMaratonci trče počasni krugDavitelj protiv davitelja… 

Foto: Promo

Leto kada sam naučila da letim je adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, pisac scenarija je Ljubica Luković, reditelj filma Radivoje Andrić, a producenti Maja Popović i Milan Stojanović (SENSE Production). Priča filma prati jedanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je  naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću će ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu pretvoriti u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Projekat Leto kada sam naučila da letim je uz izrazito pohvalnu recenziju podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja scenarija, a razvijan je kroz program Film Teep u Rumuniji, kao i kroz učešće producenta Maje Popović u programu EAVE Producers Workshop.  Projekat ovog filma predstavljen je i na koprodukcionim marketima i forumuima u Amsterdamu i Varšavi, a tu je i zvanična podrška Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Ovaj film je izborio i podršku programa MEDIA – Kreativna Evropa.  Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 112.437 evra, a bugarski koproducent je kuća Art Fest. Radivoje Andrić je reditelj hit-filmova Tri palme za dve bitange i ribicuMunje i Kad porastem, biću Kengur

U recenziji konkursne komisije FCS-a navedeno je sledeće: „Jasno žanrovski i stilski profilisana, sigurnog autorskog rukopisa, ova adaptacija romana Jasminke Petrović u sebi ima sve kvalitete vrhunskog porodičnog i dečijeg filma. Ovaj predložak je u isto vreme izuzetno dirljiv i neobično duhovit, ispričan modernim filmskim jezikom bliskim mlađim generacijama koje odrastaju u informatičkom dobu, sa snažnim likovima koji dugo posle čitanja odjekuju u sećanju. Ovo je priča o odrastanju, porodici, prošlosti i budućnosti, kao i o moći praštanja. Oslanjajući se na bogatu tradiciju jugoslovenskog „omladinskog” filma – Leto kada sam naučila da letim je predložak koji ne samo da je uspeo da ostvari sve zadate ciljeve, već i da ih uveliko premaši“.