Predavanje Dina Mustafića u Subotici

U Savremenoj galeriji Subotica u utorak, 26. marta s početkom u 18 časova reditelj Dino Mustafić održaće predavanje Angažovana umetnost.

Foto: promo

Dino Mustafić je bosanskohercegovački filmski i pozorišni režiser rođen 1969. godine u Sarajevu.

Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsek Režija i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsek Opća književnost i bibliotekarstvo. Bio je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.

Režirao je dokumentarne filmove (“Čudo u Bosni” i mnoge druge), muzičke programe i pozorišne predstave. Njegov debitantski igrani film “Remake” po scenariju Zlatka Topčića doživeo je veliki uspeh. Prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima širom sveta, gde je osvajao nagrade.

Predstave Dine Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima na ex-jugoslovenskim prostorima, te na festivalima u Nemačkoj, Egiptu i Italiji. Režirao je predstave po tekstovima Sartra (“Zid”, “Prljave ruke”), Ionesca (“Nosorog”, “Kralj umire”), Mrožeka (“Pešice”, “Policajci”), Molijera (“Tartif”), Koltesa (“Roberto Zucco”), Shakespearea (“Macbeth”), Wildera (“Spašeni za dlaku”), Schwaba (“Predsednice”), Bojčeva (“Pukovnik ptica”, “Hanibal podzemni”), Gardnera (“Nisam ja Rappaport”), Villqista (“Helverova noć”), Lohera (“Adam Geist”), Nick Wooda (“Trg ratnika”), Glowackog (“Četvrta sestra”), Martin Mcdonagh (“Sakati Billy”) i dr.

Film “Remake” je nagrađen za najbolji debitantski film, najbolje glumačko ostvarenje (Ermin Bravo) i Nagradom za mir i kulturalno razumevanje na Wine Country filmskom festivalu u San Franciscu, Specijalnom nagradom “One Future Prize” na Filmskom festivalu u Münchenu, a dobitnik je i nagrade na Berlinaleu. Nominovan je za nagrade: Zlatni tulipan na Internacionalnom filmskom festivalu u Istanbulu, Grand Prix na Filmskom festivalu u Parizu, East of West nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma i Zlatni tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Predstave “Pukovnik Ptica”, “Četvrta sestra” i “Helverova noć” nagrađene su nagradom “Ključ Tmača” koju dodeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj TmačaArt. “Helverova noć” je nagrađena i na festivalima u Kairu, Rijeci i Prištini, te je time ušla u istoriju Kamernog teatra 55 kao najnagrađivanija predstava.

Na Međunarodnom pozorišnom festivalu Novi Tvrđava teatar u Novom Sadu održanom od 10. do 16. jula 2016. dobio je Nagradu za najbolju režiju za predstavu Kamernog teatra 55 Naš razred.