Promocija Izdavačke kuće “Štrik”: Skandiramo Skandinaviji na Novosadskom sajmu knjiga

Promocija Izdavačke kuće Štrik održaće se u sredu, 6. marta, u 16 časova, na Novosadskom sajmu knjiga, bina u hali Master. Tom prilikom biće predstavljena dela tri autorke, roman Retrovizor, rame, žmigavac i zbirku priča Posle udarca Dorte Nors (Danska), roman Stvari koje padaju s neba Selje Ahave (Finska) i roman Mi smo ti Golnaz Hašemzade Bunde (Švedska). Na promociji će govoriti Ljubica Pupezin, urednica u IK Štrik i Dragana Bošković Kovačević, urednica na Radio Beogradu 2. 

Dorte Nors je jedan od najoriginalnijih savremenih evropskih književnih glasova, njen roman Retrovizor, rame, žmigavac prošle godine je bio u najužem izboru za Men Buker internešenel, a zbirka priča Posle udarca obezbedila joj je titulu majstora kratke proze. Retrovizor, rame, žmigavac je priča velikog grada koji često velika očekivanja ume da pretvori u veliku usamljenost. Ovo je priča o izgubljenim ljubavima i čežnji da se vratimo na mesta koje više ne postoje. O potrebi i želji da se živi svoj život i istovremenoj zaglavljenosti u sopstvenom životu. Dorte Nors je veličanstvena, smela i duhovita spisateljica, a drama koju razotkriva u svom romanu pre svega je ljudska: šta znači živeti u savremenom metropolisu, kako biti žena u 21. veku i najzad, kako pronaći svoje mesto u svetu, ma koliko ono bilo beznačajno i neizvesno.

Foto: IK Štrik promo

Selja Ahava je za roman Stvari koje padaju sa neba dobila Nagradu Evropske unije za književnost, a način na koji piše omogućio joj je široku recepciju čitalačke i kritičke publike. Stvari koje padaju s neba jeste tužna priča donesena na iznenađujuće duhovit način, bez patetike, bez zapadanja u očaj. Roman koji će vam dozvati suze u oči i osmeh na lice.

Foto: IK Štrik promo

Golnaz Hašemzade Bunde je Šveđanka iranskog porekla i u svom snažnom i potresnom romanu na silovit način govorio o najsuštinskijim pitanjima: šta ostavljamo i dugujemo onima koje volimo. Ispričan u jednom, žestokom dahu, roman Mi smo ti jeste priča o odlasku iz domovine i gubitku, isto koliko i o snažnim, ali i bolnim odnosima između majki i ćerki. Neposrednim i razarajućim stilom, Golnaz Hašemzade Bunde postavlja teška pitanja: šta prenosimo svojoj deci i šta dugujemo onima koje volimo.

Foto: IK Štrik promo