Samostalna izložba crteža “Genius Loci” Đurđe Sivački

U Galeriji `73 održaće se svečano otvaranje samostalne izložbe crteža Đurđe Sivački pod nazivom „Genius Loci“ u četvrtak, 28. februara sa početkom u 19 časova.

Magla, krejoni, olovke i suvi pastel na papiru, 150x150cm, 2018.

Na izložbi će biti predstavljena serija crteža koji pružaju pogled na prostore enterijera i eksterijera čija ogoljenost i bazičnost onemogućavaju precizno pozicioniranje u vremenu, kao i određivanje njihove trenutne namene.

Metamorfoza,poliptih, suvi pastel i olovke na papiru, 140x200cm

„Gradovi danas predstavljaju haotično nagomilavanje najrazličitijih enterijera u prostoru. Sintagmom Genius loci  problematizuje se jedinstvenost ovih građevina i, najzad, njihovo postojanje, kao i problem identiteta individue u takvom okruženju. Nalik  Pekićevom junaku  koji negira postojanje arhitekture, već tvrdi da je ono što egzistira samo njen izgled: „nikada puki oblik neće biti suština arhitekture, arhitektura će uvek biti sakrivena u sadržini tih oblika“ , mi se pitamo postoji li još uvek genius loci u našem vremenu“, ističe Đurđa Sivački.

Đurđa Sivački

Đurđa Sivački rođena je 1983. u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Osnovne i master studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića.  Doktorand na istom fakultetu. Asistent je na Fakultetu likovnih umetnosti od 2017. Đurđa Sivački član je ULUS-a.