Seminar Arhitektura izložbi u Galeriji Artget

U okviru serijala Arhitektura u kontekstu, u petak, 15. marta od 10 do 16 sati održaće se seminar Arhitektura u izložbi u Galeriji Artget.


Metahousing, Festival arhitekture, London, 2012
Autor: Miloš Spasić; Postavka: Jelena Brajković

Ciklus razgovora o arhitekturi u Kulturnom centru Beograda pokrenut je kao tematski ciklus sa namerom da se širokoj i stručnoj publici približe teme iz arhitekture. Promišljanje prostora kao deo procesa rada na stvaranju izložbe jedno je od polja delovanja u kome je nezaobilazna uloga arhitekata i dizajnera, kao bliskih saradnika kustosa i umetnika.

Namera svih izložbenih postavki je da publici ispričaju priču, da približe materiju kojom se bave, da budu komunikativne, ali da istovremeno svoj sadržaj predstave na visokom nivou i u skladu sa umetničkim i akademskim kriterijumima autora i očekivanja publike. Kako se to postiže? Koja su znanja i veštine neophodne da bi se koncept prikazao i komunicirao na najbolji mogući način? U velikoj meri za to su odgovorni stručnjaci koji u saradnji sa autorima koncepta dizajniraju i grade izložbene postavke.

U svetu se postavljaju izložbe koje svakim danom u tehnološkom smislu podižu granicu prezentacije, tehnologija je sve savršenija, a publika koja je zahvaljujući toj tehnologiji neprekidno na izvoru inovacija sve zahtevnija. Kakva nas budućnost čeka i kako će izgledati postavke u vremenu koje je pred nama?

Posle dužeg vremena i renoviranja u Beogradu su otvorena za publiku dva najznačajnija muzeja: Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej. U istom periodu u Beogradu su se dogodile brojne izložbe iz oblasti vizuelnih umetnosti, nauke, istorije i arheologije. U toku je rekonstrukcija objekta Muzeja Jugoslavije i izrada projekta za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda. Svake dve godine u Beogradu se održava najveća međunarodna izložba savremene umetnosti – Oktobarski salon. Verujemo da su iskustva dosadašnjih postavki, značajna i inspirativna za dalja promišljanja i planiranja onih koje su pred nama, te da je i tema uprostoravanja izložbenih sadržaja sve aktuelnija.

U okviru seminara predstaviće nam se dizajnera i arhitekata koji iza sebe imaju iskustvo postavki različitih izložbi. Nakon njihovih prezenatacija uslediće okrugli sto u koji će se uz njih uključiti kustosi i umetnici da iz svoje perspektive progovore o ovoj temi i sopstvenom stavu „za” i „protiv” dizajna postavke.

Seminar je besplatan i namenjen arhitektama, dizajnerima, kustosima, umetnicima, studentima istorije umetnosti, primenjene umetnosti i arhitekture i svima koje ova oblast interesuje.

Detaljan program i satnicu pogledajte ovde.