Serijal Arhitektura u kontekstu i najava BINA 2019 POZITIVNO/AKTIVNO!

Foto promo

Galerija Arteget, Trg republike 5/I
Serijal Arhitektura u kontekstu 5
Utorak, 26.2. u 18.00 sati
Slučaj Padina / Legalna izgradnja u nelegalnom okruženju / Arhitektura van konteksta
Studio 3A / Natalija Ristanović i Zoran Ivković
Moderator: Bojana Puzić

Početak 2019. godine i novu sezonu serijala razgovora Arhitektura u kontekstu u Kulturnom centru Beograda započinjemo temom uvek aktuelnom u Beogradu: legalna ili ilegalna gradnja -odlučite sami.

Pozivamo vas da saznate kako su se svojim profesionalnim i kreativnim snagama arhitekti Studija 3A, Natalija Ristanović i Zoran Ivković izborili da realizuju projekat koji u tipičnom beogradskom naselju van regulative, zadovoljava zakonsku regulativu, a istovremeno izlazi u susret željama i interesima investitora i potrebama stanara.

Legalna izgradnja u bespravnom naselju praktično je delovanje van konteksta. Do koje je mere moguće delovati van konteksta? To je proces koji konstantno preispituje pozicije svih učesnika u lancu lokalne stanogradnje danas. Niz apsurdnih situacija uverio je autore da je arhitektura proizvod okruženja na koje mogu (i moraju) da utiču.

Slučaj Padina, kao niz već izgrađenih, useljenih i živih, a od struke prepoznatih i nagrađenih stambenih objekat, govore u prilog da je “normalnost” moguća!

Iskustvo stambenih objekata iz naselja Padina svojvrsna su najava Beogradske internacionalne nedelje arhitekture / BINA 2019 čije je geslo POZITIVNO/AKTIVNO!