Shifting Shelter: Izložba Vesne Perunović u Galeriji Menjačnica

Utorak, 4. jun od 19:30 u galeriji Gete instituta

Foto: Promo / Vesna Perunović

Projekat Shifting Shelter Vesne Perunović, koji će biti prikazan u galeriji „Menjačnica“ Goethe-Instituta, iniciran je njenim studijskim boravkom na Malti krajem 2017. godine. Kao integralni deo internacionalnog projekta Evropske Unije „Risk Change“, ovaj projekat Vesna Perunović istražuje politiku/poetiku migracije, istovremeno kroz njeno lično iskustvo života u dijaspori, i migracije kao globalnog fenomena današnjice.

Kroz svoju umetničku praksu Vesna Perunović kontinuirano istražuje društveno-politički relevantne teme, posebno pojmove identiteta, egzila i granica. Magistrirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1987. godine, a od 1988. živi i radi u Torontu. Njen interdisciplinarni rad uključuje crtež, slikarstvo, skulpturu, performans, video, i instalaciju. Tranzitoran i performativan u formi i sadržaju, rad Vesne Perunovic u velikoj meri odražava njeno iskustvo izmeštanja i dijaspore i ideju neprekidnog traganja za domom.

Vesna Perunović je izlagala širom sveta, uključujući Kanadu, istočnu Evropu, Aziju, Latinsku Ameriku i Sjedinjene Države. U tridesetogodišnjoj umetničkoj praksi učestvovala je na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi. Svoje radove pokazala je na međunarodnim bijenalima u Kubi, Albaniji, Engleskoj, Italiji, Portugaliji, Jugoslaviji i Grčkoj, a takođe je učestvovala i u umetničkim kolonijama u Berlinu (Nemačka), Banfu (Kanada), Bursi i Istanbulu (Turska), Njujorku (SAD), Pekingu (Kina) i Zejtunu (Malta). Njene dve retrospektive izložbe: Borderless (2010-2011.) i Emblems of Enigma (2007-2009.) prikazane su u važnim institucijama i muzejima širom Kanade i istočne Evrope.

Izložba se realizuje u saradnji sa Ontario Arts Council i Canada Council for the Arts.