Srpski autori i filmovi u Kopenhagenu

Na predstojećem filmskom festivalu CPH:DOX , koji će se održati u periodu od 20. do 31. marta u Kopenhagenu, Filmski centar Srbije će promovisati domaće autore, filmove i filmske projekte.

Foto: FCS promo

Tim povodom biće upriličen prigodan koktel 27. marta 2019. godine od 17.30 časova u zgradi festivalskog centra, gde se inače održava i glavni industry program, CPH forum.

Na ovogodišnjem CPH:DOX festivalu biće prikazani filmovi Pepe, jedan uzvišen život reditelja Emira Kusturice i Teret reditelja Ognjena Glavonića, a filmski projekat Dosije Labudović rediteljke Mile Turajlić biće predstavljen na CPH forumu.

Pored autora pomenutih filmova i predstavnika Filmskog centra Srbije, festivalu će prisustvovati predsednica IO DokSrbija, Andrijana Stojković, i još nekoliko domaćih autora i producenata.

Deset godina nakon portreta Maradone, Kusturica se vratio dokumentarnom filmu da ovekoveči još jednu legendarnu figuru – bivšeg urugvajskog predsednika Hosea „Pepea“ Muhiku u filmu Pepe, jedan uzvišeni život, nastalom u koprodukciji Argentine, Urugvaja i Srbije. Snimanje je trajalo dve godine, od 2013. do 2015, kada se završio Muhikin mandat. Kroz seriju razgovora, Kusturica i Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. Na nežan i topao način, Kusturica prikazuje Muhiku u svakodnevnim poslovima u bašti, kao i razgovorima o bitnim trenucima svoje prošlosti. Film je svetsku premijeru imao u zvaničnom programu prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala.

Nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Kanu,film Teret je prikazan na više od 50 festivala širom sveta, na kojima je osvojio dvadesetak nagrada. Uskoro će biti prikazan filmskom festivalu New Directors/New Films, koji po 48. put organizuju muzej moderne umestnosti MoMA i Linkoln Centar iz Njujorka, a stigao je i u redovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj.

Film Dosije Labudović biće koprodukcija Srbije, Francuske i Hrvatske. To je, kako kaže sama autorka Mila Turajlić,  “priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija”. Projekat filma Dosije Labudović podržao je i Filmski centar Srbije, kao i panevropski filmski koprodukcioni fond Eurimages. Mila Turajić se proslavila kao autorka zapaženih i nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja Cinema Komunisto i Druga strana svega.