Srpski filmovi i autori na ZAGREB DOX-u

FCS promo

U periodu između 24.februara i 3. marta u Zagrebu će biti održano novo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Zagreb Dox, pokrenutog 2005. godine. U program je uvršteno i nekoliko filmova i filmskih projekata autora iz Srbije, a tu je i majstorsko predavanje Želimira Žinika.

FCS promo

U regionalnoj konkurenciji su dva srpska filma – „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića i „Taurunum Boy“ Jelene Maksimović i Dušana Grubina. U programu Poznati o poznatima biće prikazan film „El Pepe, jedan uzvišen život“ Emira Kusturice. Među Posebnim događanjima ovogodišnjeg Zagreb Dox-a je i film „Među ljudima: Život i gluma Želimira Žilnika“, nastalog povodom autorove izložbe Građani iz sjene.

U delu festivala nazvanom Zagreb Pro Dox, među projektima koji učestvuju u programu usavršavanja su i projekti filmova „4 priče za laku noć“ Anđelke Vujinović i „Muzej revolucije“ Srđana Kreče, koji nastaje kao koprodukcija Srbije i Hrvatske. Film Anđelke Vujinović će razmatrati život u najvećem srpskom staračkom domu, kao i značenje starosti i njene tabue, te dočarati boje poslednjih očekivanja. Projekat će predstaviti autorka. S druge strane, „Muzej revolucije“ prati jednu staricu i jednu devojčicu koje, živeći u ostacima napuštenog utopijskog projekta, razvijaju neobično i čudesno prijateljstvo. I kako grad briše prostore u kojima one obitavaju, naslućuje se njihov skori rastanak. Ovaj projekat će predstaviti producentkinja, Vanja Jambrović.

FCS promo

Osim toga, tokom trajanja festivala Želimir Žilnik će održati majstorsko predavanje naslovljeno Želimir Žilnik: Bez tabua, i tom prilikom prisutni će imati priliku da pobliže upoznaju rad ovog slavnog i cenjenog srpskog sineaste, koji će izložiti svoje iskustvo na produkciji niskobudžetskih igrano-dokumentarnih  filmova, a osvrnuće se i na prednosti i izazove s kojima se susreće u svom radu. Jedna od nagrada u ovom industrijskom delu ovogodišnjerg izdanja festivala Zagreb Dox je jednogodišnje onlajn mentorstvo upravo sa Želimirom Žilnikom.