Svečano otvaranje koncertne sezone Ustanove Gvarnerius

Povodom svečanog otvaranja nove koncertne sezone, u ponedeljak, 4. marta sa početkom u 20 časova, u Ustanovi Gvarnerius nastupiće klavirski duo koji čine vrhunski mladi umetnici Vuk Božilović i Dušan Grozdanović. Na programu koncerta su dela Mocarta, Rahmanjinova, Smetane i Bramsa, a ulaz je slobodan.

Foto: promo

Klavirski duo Vuk Božilović i Dušan Grozdanović započeo je saradnju krajem 2012. godine, na početku prve godine studija u klasi profesorke Sonje Lončar. Održali su brojne solističke koncerte: 2014. godine u galeriji Art- get, 2015. godine u Sali Studentskog kulturnog centra u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti, zatim u sklopu festivala „Keyboard days“ kao jedini domaći izvođači, iste godine učestvovali su na FESTUM-u svirajući Sen-Sansov Karneval životinja uz pratnju Beogradskih mladih simfoničara pod upravom dirigenta Radana Jovanovića. Nastupili su na promenadnom koncertu, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, na koncertu katedre za kamernu muziku 2017. godine, svirajući „La Valse“ Morisa Ravela, kao i 2018. svirajući Varijacije na Paganinijevu temu Lutosavskog.

Godine 2017. osvojili su treće mesto na takmičenju „San Donna di Piave“ u Italiji. Nastupali su i na koncertima u okviru festivala KULT, na koncertima u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i u UK „Vuk Karadžić“. U oktobru 2018. godine sa velikim uspehom održali su šesnaest koncerata sa orkestrom Beogradske filharmonije u sali Beogradske filharmonije.

Dobitnici su nagrade „Olivera Đurđević“ za najuspešniji kamerni ansambl koju je Fakultet muzičke umetnosti 2018. godine po prvi put dodelio. Pohađali su majstorske kurseve kod Lidije i Sanje Bizjak.

Studenti su master studija na Fakultetu muzičke umetnosti na katedri za klavir a Vuk Božilović je trenutno i na master studijama na “College of Chinese and ASEAN Arts” u Kini, u klasi renomiranog ruskog profesora i pijaniste Pavela Rajkerusa.

U novoj koncertnoj sezoni Gvarnerijus će ugostiti vrhunske umetnike klasične muzike iz zemlje i inostranstva а posebnu pažnju posvetiće predstavljanju mladih talenata, najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i najboljih studenata muzičkih akademija iz Niša, Novog Sada, Kragujevca i Kosovske Mitrovice.