Svetski dan(i) poezije 2019: Čitanje grada

U četvrtak, 21. marta s početkom u 15 časova održaće se Svetski dan(i) poezije u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Program će trajati do subote, 23. marta.

Foto: KCB promo

Svetski dan poezije UNESCO je proglasio pre 20 godina – 1999. Dve godine potom, Kulturni centar Beograda je, oslanjajući se na sopstvenu ali i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival.

Ovim povodom u Srbiji  su do sada gostovali, između ostalih, i pesnici poput: Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, Gerharda Falknera i drugih brojnih autorki i autora. Poslednjih godina ovaj festival razvija i mogućnosti za gostovanje i predstavljanje srpskih pesnikinja i pesnika na prestižnim festivalima Evrope.

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, a programski akcenat svakom izdanju festivala daje uvek različit pesnik/pesnikinja. Ovogodišnji urednik festivala je pesnik i prevodilac – Dragoslav Dedović.

Kroz različite programe i u prisustvu autora iz nekoliko evropskih zemalja, kao i autora iz Srbije, ovogodišnji festival će se baviti temom odnosa savremene poezije i grada – grada koji nije samo ambijent već i identitetska odrednica koja oblikuje pesnički subjekt.

Kako čitati grad?

Ako je grad poetski tekst kojim jezikom je ispisan? U vezanom ili slobodnom stihu? Da li su varoši beskrajne prozodije?  Umemo li da čujemoi njihov ritam? Umemo li da čitamo naše gradove ili samo u njima živimo?

Šta su pesnicima ljudske naseobine? Bodlerovski/nastasijevićevski pakao ili obećanje slobode? Poetska razglednica ili zagonetni palimpsest?  Megapolis ili palanka…

Odgovore tražimo kroz poeziju autora i autorki iz Sarajeva, Šibenika, Nikšića, Zadra, Beča i Klagenfurta, Požege, Zagreba, Novog Sada,  Mostara, Niša, Frankfurta, Rima i Lugana. Naravno i  – iz Beograda.

Celokupan program možete videti ovde.