Tribina „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu“ u Domu omladine Beograda

U petak, 13. marta od 19 sati u Tribinskoj sali Domu omladine Beograda biće održana tribina „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu“. Na drugoj tribini u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“ koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić učestvovaće reditelj Srdan Golubović, producentkinja Jelena Mitrović i direktor fotografije Aleksandar Ilić.

Foto: Maja Medić

„Otac“ je priča o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi  drugima, iz očaja – postaje heroj. Scenario filma je inspirisan istinitom pričom Đorđa Joksimovića, čoveka iz okoline Kragujevca kome je Centar za socijalni rad oduzeo decu, nakon čega je on u znak protesta krenuo peške za Beograd. „Otac“ je sniman osam nedelja na više lokacija u okolini Priboja, Zaječara, Knjaževca i Beograda. Distributer za Srbiju je kuća MCF –MegaCom Film, a film se trenutno nalazi na redovnom repetoaru naših bioskopa.

Film „Otac“ imao je svetsku premijeru u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, i tom prilikom osvojio čak dve nagrade – Nagradu Ekumenskog žirija i Nagradu publike. Odmah nakon toga, „Otac“ je prikazan na FEST-u, gde je osvojio tri nagrade – uključujući i onu koja je pripala Goranu Bogdanu za najbolju mušku ulogu.

Ulaz je slobodan.