Završna vođenja na izložbi nakita u Muzeju primenjene umetnosti

Završna vođenja kroz izložbu Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka biće priređena u petak 22. februara i 1. marta od 18 časova, što će biti i prilika da se verna publika i posetioci muzeja upoznaju i sa reprezentativnim katalogom  koji je izašao iz štampe.

Foto: Muzej primenjene umetnosti promo

Nakon nešto više od tri meseca trajanja, izložba Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU, ulazi u svoju završnu fazu. Izložba je naišla na izvanredan prijem kod publike, a naročito interesovanje pobudila su javna vođenja kroz izložbu petkom u 18 časova, na kojima su svi ljubitelji nakita bili u prilici da kroz razgovor sa autorom neposredno upoznaju pojedinačna remek-dela antičkog i srednjovekovnog zlatarstva, ali i njihove skrivene poruke, velike ideje i umetničke uticaje.

Ova publikacija nastavlja tradiciju izuzetnih izdanja Muzeja primenjene umetnosti, koja prate velike studijske izložbe posvećene specifičnim temama iz istorije primenjene umetnosti i dizajna. Izložba i katalog zasnovani su na ideji da najširoj publici ukažu naprisustvo tradicije antičkog zlatarstva na nakitu srpskog srednjeg veka, kroz primere prstenja i minđuša iz bogate kolekcije Muzeja primenjene umetnosti i izabranih komada iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije. Studijski tekst u katalogu izložbe ukazuje na poreklo i razvoj klasičnih formi prstenja i mindjuša, složen svet simbola, značenja i različitih uloga nakita, bliskost tema i interpretaciju antičkih motiva i ideja u srednjovekovnom zlatarstvu.